Léto je už za dveřmi a spolu s ním i lehká obměna našeho jídelníčku. Pokud se rádi stravujete sezónně, jistě oceníte pestrou paletu potravin, které budou následující měsíce hodně v kurzu a lehce k sehnání. Hlavní výhodou sezónního stravování je kromě dostupnosti jednotlivých potravin také fakt, že je na jejich konzumaci naše tělo lépe nastaveno, z různých historických a biologických příčin.
V letních měsících zkrátka postupně začneme vyměňovat husté krémové polévky, kořenovou zeleninu a různé omáčky za odlehčenou kuchyni. Ta se primárně skládá z čerstvého ovoce a zeleniny, případně ze surovin, které z nich můžeme vyrobit. Možná se také změní naše potřeba tří teplých jídel denně a stane se z této rutiny pouze teplý oběd, přičemž ostatní chody budeme konzumovat studené. V období, kdy je náš organismus sužován vysokými teplotami, je více než přirozené.
Studená kuchyně je založena především na salátech. Abyste se ale nelekli, že budete celé léto jíst jen obyčejné salátové listy s trochou rajčat nebo okurky, doporučíme vám několik dalších vychytaných potravin a produktů, které vaše saláty vystřelí do vesmíru. Stačí být trochu kreativní a zapojit do jednotlivých salátů vždy nějakou bílkovinu, sacharidy, luštěniny a posypat je vrstvou něčeho křupavého na závěr. Tak pojďme na to!
- Cizrna, červená čočka, černá čočka beluga a další luštěniny dodají vašim pokrmům potřebné výživové hodnoty a rovněž vás na dlouhou dobu zasytí.
- Tuňák, kuřecí maso nebo šunka jsou skvělým zdrojem bílkovin a pokud je nezapojíme do oběda, u večeře bychom o nich měli rozhodně popřemýšlet. Pokud se snažíte vyvarovat živočišným produktům, můžete do salátu nakrájet třeba tofu nebo tempeh, popřípadě falafel.
- Sušená červená řepa, čerstvá kukuřice, červené fazole nebo třeba olivy. To je výběr ingrediencí, kterými můžete výslednou směs posypat. Nezapomeňte ještě na slunečnicová nebo dýňová semínka, bohatá na vitamíny a minerální látky.