Obsahuje minerály, stopové prvky a vlákninu
Hrušky jsou jedno z nejchutnějších druhů ovoce, někteří lidé jim dávají přednost i před jablky, a podstatné je, že se jedná o ovoce z našeho mírného zeměpisného pásma, tedy takové, na které jsme zvyklí, které jedli naši předkové, a znají jej naše geny. Hrušky jsou pro nás přirozené, tedy rozhodně přirozenější, než banány a pomeranče, i když samozřejmě exotické ovoce má také svůj pozitivní vliv na naše zdraví.
Hrušky jsou sladké a chutnají dospělým a samozřejmě i dětem, nemusíme je vůbec přislazovat cukrem a můžeme je třeba i v podobě hruškové marmelády https://eshop.koldokol.cz/biolada-hruska-230g-bio/ využít v sladkých pokrmech, nebo si na nich pochutnat samostatně.
Hrušky ovšem nejsou jen prázdné kalorie, jak tomu bývá u většiny cukrovinek z řepného rafinovaného cukru a bílé vymleté mouky, tedy bonbónů, oplatek, sušenek, čokoládových pamlsků atd., v hruškách nalezneme řadu důležitých látek, jako jsou vitamíny, minerální a stopové prvky (hořčík, vápník, měď, železo, draslík, zinek a další). Na co bychom však neměli zapomínat, je vláknina. Lidé, kteří holdují často sladkostem v podobě dortíků z cukráren a jmenovaných oplatek či čokolád, do těla vpravují minimum vlákniny nebo téměř žádnou, týká se to i konzumace masa a některých pokrmů, jako jsou např. houskové knedlíky, bílá rýže, necelozrnné těstoviny atd.
Vlákninu nutně potřebujeme pro pravidelné vyměšování stolice a správné trávení, kdo toto podceňuje, může být ohrožen i nebezpečnými chorobami, jako je rakovina tlustého střeva.
Je skvělá na palačinkách
Chcete-li tedy situaci napravit a zároveň si pochutnat, zařazujte ovoce a zeleninu do jídelníčku pravidelně, a můžete do svého seznamu zařadit i hruškovou marmeládu, která je skvělá např. na palačinkách z celozrnné mouky. Chutná je v kombinaci s kysanou smetanou či jogurtem, navíc palačinky připravíte velmi rychle a máte k dispozici výživnou a zdravou snídani či svačinu.